Hoe kiest u het perfecte textiel voor uw drukwerk?
Hoe kies ik een T-shirt
Stap 1: De samenstelling
De keuze van de samenstelling kan een belangrijke stap zijn in de keuze van u w producten. Katoen, polyester of polykatoen? Wat te kiezen op basis van uw noden? Katoen: Natuurlijke plantaardige vezel.Positieve kenmerken:Â | Negatieve kenmerken:Â |
|
|
Positieve kenmerken:Â | Negatieve kenmerken:Â |
|
|
100% katoen | 100% polyester | Polykatoen | |
Comfort | +++ | ++ | +++ |
Gemakkelijk in onderhoud | + | +++ | +++ |
Kleurvastheid | + | +++ | +++ |
Dimensionele stabiliteit | + | ++ | +++ |
Absorptievermogen | +++ | + | ++ |
Schuurvastheid | + | +++ | +++ |
Stap 2: Welk garen kenmerk voor een t-shirt van 100% katoen?
Een van de belangrijkste eigenschappen van een 100% katoenen T-shirt is de lengte van de vezels die in het weefsel worden gebruikt. Een stof bestaande uit lange vezels is van betere kwaliteit. Het is een belangrijk element om de kwaliteit van een product, zijn bedrukbaarheid en duurzaamheid te meten. Overzicht: Verschillende eigenschappen van het garen. Gekaard katoen:Â- Dit katoen wordt verkregen tijdens het kammen en verluchten van ruwe vezels met een kaardmachine (of wolkammachine). De stof ziet er dan mat uit en voelt wat ruwer aan. Het is een stof met korte vezels die goedkoper is.
- Na het kaarden gaat de draad door een kammachine die de korte vezels verwijdert. De uiteindelijke stof ziet er zijdeachtig uit en is zachter, stabieler in de wasmachine en steviger. De gladde oppervlakken zijn ideaal voor personalisatie.
- Dit type van garen maakt nog een laatste stap door, voordat de stof wordt geweven. De gekamde vezels worden aangedraaid en opgekruld. Het garen wordt zo zacht, sterker en minder vatbaar voor krimpen. Ideaal voor zeefdruk van hoge kwaliteit.
- Het katoen kan worden voorgekrompen met behulp van een afwerking die sanforisatie wordt genoemd. Dit vermindert het risico op krimpen in de was en levert een duurzamer kledingstuk op. Een teken van kwaliteit en duurzaamheid.Â
Stap 3: Hoe onderhoudt u een T-shirt?
Elk T-shirt, met welke samenstelling dan ook, heeft een specifiek onderhoud nodig om te kunnen verzekeren dat het wasbeurt na wasbeurt mooi blijft, en vooral wanneer het werd bedrukt. Het geheim? Eerst het wasetiket van de fabrikant lezen! Dat zit doorgaans opzij aan de binnenkant van het T-shirt. Want elke vezel is uniek en reageert anders op wassen en drogen. Enkele tips: Wassen van T-shirts. 100% Katoen: Om de delicate vezel van een katoenen T-shirt te beschermen, zijn er 3 gulden regels:- Draai het T-shirt binnenstebuiten en was het op 30°C.
- Laat het aan de lucht drogen, hangend op een kleerhanger of wasdraad.
- Strijk het T-shirt binnenstebuiten, op matige temperatuur en zonder stoom.
- Was het met hand of in de machine op niet meer dan 40°C. Kies op de machine voor het programma ‘synthetisch’.
- Strijk op lage temperatuur.
- Het gebruiken van de droogkast is afgeraden.
Hoe kies ik een polo
Stap 1: De samenstelling
Een polo kan uit 3 materialen zijn gemaakt: Katoen, polyester en polykatoen.
Katoen: Natuurlijke plantaardige vezel.
- De polo van 100% katoen kent het meeste succes, gewoon omdat hij zo stevig en duurzaam is. Lange vezels zijn in dit geval beter dan korte, omdat de stof anders gaat pluizen na verschillende wasbeurten. Dit materiaal is ook heel comfortabel omdat het vocht afvoert. De vezel neemt het vocht uit de huid op, waardoor het comfort groot blijft.
Polyester: Synthetische vezel.
- De polo van 100% polyester wordt vaak gebruikt in de sportwereld, omdat de vezel zweet minder opneemt en dus sneller droogt. Vaak wordt er ook nog een technologie gebruikt om de vezel te behandelen. Zo is er bijvoorbeeld ‘Cool Plus’, waardoor de stof nog sneller droogt en vieze geurtjes beperkt blijven. Polyester kreukt amper, krimpt weinig en is bestand tegen hardnekkige vlekken.
Polykatoen: Hoofdstof is polyester. Een mix van beide kwaliteiten.
- De gemengde polo heeft de voordelen van katoen en polyester. Hij kreeg de stevigheid van katoen en het snel drogend vermogen van polyester. Het wordt vaak gezien als een goed compromis in het middensegment van de prijsklasse.
Stap 2: Welk tricot?
Een polo kan uit 3 soorten weving bestaan: Jersey, pique, interlock.
Jersey: 2 verschillende zijden: De ene zijde is glad en de andere zijde ziet eruit als een golf met een streep door. Dit tricot wordt meestal gebruikt om T-shirts te maken.
- Glad oppervlak.
- Gemakkelijk bedrukbaar.
- Soepel en zacht.
Pique: Motieven van ruitjes, reliëf, rijen van puntjes of vierkantjes. Het meest gebruikte tricot om polo’s te maken.
- Rekbaar.
- Onderhoudsvriendelijk.
- Soepel en zacht.
Interlock: 2 gladde zijden: de ene zijde ziet eruit als jersey, de andere zijde is geribd. Dubbelzijdig tricot, 2 keer dikker en zwaarder dan gewoon jersey.
- Van nature rekbaar.
- Stabiel tijdens het bedrukken.
- Schijnt niet door.
- Rolt niet op.
Stap 3: Hoe onderhoudt u een Polo?
Het weefsel van een polo en zijn bijzondere look vragen specifiek onderhoud. Hij houdt zich meestal goed in de wasmachine.
Enkele tips: Wassen van polo’s
- Een polo wast u het best in een korte wasmachinecyclus op 30°C. Wasverzachter toevoegen is niet nodig. De stof wordt daarmee niet minder stijf en bovendien kan de vezel zo worden beschadigd.
Handwas is af te raden, omdat u zo geen controle hebt over de temperatuur van het water, de wastijd en de hoeveelheid wasmiddel.
- Gebruik de droogkast niet, want zo kan de vezel beschadigd raken en kan de polo krimpen. Laat hem dus gewoon drogen aan de lucht. Er zijn 2 technieken om een polo op te hangen.
– Hang hem onder de mouwen op aan een wasdraad.
– Hang hem aan een plastic kleerhanger.
Gebruik GEEN wasknijpers omdat die sporen achterlaten en de stof kunnen vervormen.
- Een polo moet heel voorzichtig worden gestreken. Gebruik een strijkijzer op zacht vermogen, ingesteld op ‘Katoen, wol en viscose’. Draai de polo eerst binnenstebuiten om sporen van het strijkijzer te voorkomen.
Hoe kies ik een sweater
Stap 1: De samenstelling
Sweater in katoen of polykatoen? Dat hangt af van uw behoeften en verwachtingen van de kledij.
Katoen: Natuurlijke plantaardige vezel.
- Katoenen sweaters voelen aangenaam zacht aan. En dankzij hun absorberende en isolerende eigenschappen zijn ze comfortabel.
Bij contact met de huid krabbelen en irriteren ze niet en vallen ze perfect.Â
Polykatoen: Hoofdstof is polyester. Een mix van beide kwaliteiten.
- Sweaters in polykatoen zijn stevig. Dankzij de aanwezigheid van polyester is de vezel elastisch. De kleding is meer stretch en biedt dus meer bewegingsvrijheid maar gaat ook minder pluizen dan 100% katoen.
Stap 2: Welk tricot?
100% Katoen of polykatoen.. We onderscheiden verschillende soorten sweaters. En dit op basis van het ontwerp (2 draden – 3 draden) en in sommige gevallen van de behandeling voor assemblage.
Geborsteld fleece aan de binnenkant: Geborsteld fleece is heel zacht. Het materiaal aan de binnenkant wordt geborsteld, voor een aangenaam dons effect. Het materiaal kan bestaan uit 2 of 3 draden. De versie met 3 draden heeft 3 lagen en krimpt amper.
- Buitenlaag: 100% gekamd katoen voor een gladde look.
- Tussenlaag: 100% polyester voor de stevigheid.
- Binnenlaag: in polykatoen voor de zachtheid.Â
French Terry: Fleece, ook bekend als Terry of Jersey-Lussen, is niet geborsteld. De lus van de vezel blijft intact en zichtbaar zoals bij een minder dichte handdoek. De binnenkant is minder zacht dan de geborstelde. Het materiaal is minder zwaar en meer ademend. Het bestaat uit 2 of 3 draden en kan 100% katoen of polykatoen zijn.
Interlock: Interlock is een stof met dubbele laag gemaakt op basis van één draad. U herkent ze aan de V’tjes, aanwezig op de 2 kanten. Het compacte tricot blijft goed zitten en ziet er glad uit. Het bestaat voornamelijk uit katoen maar kan ook polyester bevatten, voor meer stevigheid.
Stap 3: Mouwen
Wanneer u een sweater kiest, moet u vooral op de mouwen letten. De bruikbaarheid en esthetiek van kleding zullen deze keuze bepalen. Raglan- of ingezette mouwen?
Raglanmouwen:Â
- Raglanmouwen bieden veel bewegingsvrijheid. De mouw loopt immers tot de halsopening, diagonaal genaaid van de oksel tot de kraag. Deze trendy snit biedt optimaal comfort en wordt daarom ook graag gebruikt voor sportkleding. Een sweater is gemakkelijk aan te trekken en er is maar weinig wrijving.
Ingezette mouwen:Â
- De meer klassieke ingezette mouwen worden het meest gebruikt. De mouwkop volgt de mouwinzet van de onderarm tot de schouder.
Hij past zich aan de ronde vorm van de schouder aan. Voor een aangenaam gevoel is het belangrijk dat u de geknipte maat kiest voor elke lichaamsvorm.
Wat is LS (F, T, I)?
Low Shrinkage (beperkte krimping) is een technologie die een sweater duurzaam maakt.
De stof wordt vooral behandeld om krimpen te beperken. En dit via 2 industriële machines:
De compactor maakt een natte behandeling van de stof mogelijk en beperkt zo het krimppercentage. De stenter past een warmtebehandeling toe en stabiliseert het materiaal.
Deze technologie kan worden gebruikt voor een sweater:Â
- Geborsteld (LSF – Low Shrinkage Fleece)
- Niet geborsteld (LST – Low Shrinkage Terry)
- Interlock (LSI – Low Shrinkage Interlock)Â
Beter begrijpen van softshell jassen
Stap 1: Materiaal
Softshells zijn soepele stretch jasjes die zacht aanvoelen. Ze zijn comfortabel, ergonomisch en bieden veel bewegingsvrijheid. Vooral buiten komen ze goed van pas. Ze isoleren dan ook goed tegen de kou en regelen de luchtstroom dankzij hun ademende eigenschappen.
Een van de belangrijkste kenmerken van deze technische jasjes is dat ze winddicht zijn.
Hun waterafstotende laag beschermt tegen weer en wind.
Kortom, softshells zijn een uitstekend alternatief voor zware jassen en traditionele lichte windbrekers.
We onderscheiden 2 soorten: met 2 lagen en met 3 lagen.
Stap 2: Welk tricot?
Een softshell is vaak een fitted (passend) jasje; Er bestaan verschillende snitten die aan elke behoefte voldoen.
- Bodywarmer / Gilet.
- Jasje zonder capuchon.
- Jasje met capuchon.
Stap 3: Onderhoud
Een softshell kan niet alleen perfect gewassen worden, het is zelfs aangeraden.
Op die manier wordt vuil verwijderd dat de technische functies kan aantasten.
Toch mag dat onderhoud slechts occasioneel gebeuren. Wassen in de machine mag, op voorwaarde dat de temperatuur onder de 30°C blijft. Kies voor een delicaat programma.
Zwieren in de machine is afgeraden, net als het gebruik van een droogkast.
2 of 3 laagse softshell?
2 laagse softshell:Â
- Waterafstotend.
- Stretch.
- Microfleece aan de binnenkant.
- Thermolaag aan de buitenkant.
3 laagse softshell:Â
- Functioneel membraan, stretch.
- Aan de buitenkant wind- en waterdicht. (8000 mm)
- 3000 g/m² ademende tussenlaag.
- Thermolaag aan de buitenkant.
Hoe kies ik een hemd
Stap 1: Materiaal
Een hemd kiezen begint bij het materiaal. We onderscheiden er heel veel, elk met hun eigen kenmerken. Maar ook kwaliteit speelt een rol in uw keuze.
Welk materiaal en welk weefsel?
Popeline: Licht, soepel en fluide. De popeline hemden zijn polyvalent, elegant en gemakkelijk in onderhoud.
Baumwolle / Elasthan: Deze hemden zijn ideaal voor diverse werkomstandigheden. Hun rekbaarheid staat garant voor een ruime bewegingsvrijheid en een strakke look.
Micro Twill: Micro sergé is een lichter alternatief voor de klassieke sergé.
Denim: Zeer robuuste 100% katoenen tijdloze hemden.
Oxford: Zeer robuuste stof “in reliëf”. Oxford hemden zijn gemakkelijk in onderhoud en bestand tegen vuil en slijtage.
Twill: Deze stof, herkenbaar door zijn schuine streepjes, is soepel, zacht, robuust en discreet blinkend.
Leinen: Deze ademende stof pluist niet en is ideaal voor de zomer. Gemakkelijk in onderhoud zal de linnen stof zich bovendien in de tijd nog verzachten.
Denim: 100% katoenen denim-achtige stof met witte en blauwe alternerende fantasie draad.
Stap 2: Snit
De snit van een hemd is belangrijk omdat het moet aangepast zijn aan het gewenste gebruik en aan het lichaam van de dragen.
Recht: Deze vrij brede snit is geschikt voor elk lichaam.
De rechte snit kennen we ook onder andere namen:
- Regular.
- Comfortabel.
- Klassiek.
Fitted: De fitted pasvorm is comfortabel en elegant.
Hij is lichtjes nauwsluitend maar vermindert de bewegingsvrijheid niet.
Getailleerd: De getailleerde snit, ook wel slim genoemd, volgt het silhouet perfect. De zijkanten zijn uitgehold en de mouwinzet vernauwd zodat de schouders en het bovenlichaam meer geaccentueerd worden.
Stap 3: De kragen
Er bestaan verschillende soorten kragen en stijlen. Sommige, zoals de franse kraag, zijn populairder. Andere, zoals de Mao, mikken op originaliteit.
De Franse kraag: Deze zowel business – als vrijetijds -look is ideaal in alle omstandigheden.
De Italiaanse kraag: De korte punten en open kraag geven deze vorm een grote elegantie.
De geknoopte kraag: Geïnspireerd op de polokraag geeft deze vorm een strakke en sportieve look.
De mao kraag: Deze kraag heeft geen overslag voor een gesofisticeerde en minimalistische stijl.
Baleinen worden soms aangebracht in de punten voor een sterkere, mooiere tenue.
Manchetten:
- Met afgeronde boorden.
- Met vierkante boorden.
- Met hoek boorden.
Betekenis van woorden
Enzymbehandeling: De enzymbehandeling is een speciale bio-polijstbehandeling om de stoffen schoon, glad en zonder onvolkomenheden te maken, waardoor ze zacht aanvoelen en een perfect drukoppervlak krijgen.
Antibacteriële behandeling: Antibacteriële eigenschappen die onaangename geuren en bacteriën verminderen. Behoudt de hygiëne en frisheid dankzij de overdracht van zilverionen. Bestand tegen wassen op 60° en stomerij. Verminderd de wascycli en dus het energieverbruik, wat resulteert in duurzame kleding.